Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Дизентерія – небезпечна кишкова інфекція

Дата: 11.08.2023 10:08
Кількість переглядів: 285

Фото без опису

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно на дизентерію хворіють близько 80 мільйонів людей, причому близько 700 тисяч з них помирає.

У зв’язку з військовою агресією РФ значно збільшилась міграція населення нашої країни. Нестандартні умови життя та тимчасового перебування характеризуються відсутністю своєчасного й зручного доступу до води гарантованої якості та належних умов для зберігання харчових продуктів – основних факторів для попередження кишкових інфекцій.

За даними ДУ «Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», в порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023 на території Харківської області у розрізі окремих нозологічних форм у порівнянні з минулим 2022 рокомвідмічається зростання захворюваності  дизентерією (шигельозом) на 82,4%.

Дизентерія або шигельоз - це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella, які проникають у шлунково-кишковий тракт і там виділяють токсини, що негативно впливають на травлення та функцію внутрішніх органів.

Передається дизентерія фекально-оральним шляхом. Характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.

Найбільш вразливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих.

Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, бактеріоносіїв (людей, у чий організм потрапив збудник інфекції, але на здоров’я яких це не вплинуло, тому що імунна система адаптувалася до збудника), а також через воду, харчові продукти (за наявності в них хвороботворних бактерій), контактно-побутовим шляхом (за недотримання правил особистої гігієни).

Харчовий шлях реалізується через харчові продукти. На фрукти, ягоди та овочі бактерії потрапляють з ґрунту завдяки численним комахам або просто при забрудненні тим самим ґрунтом. Шигели дуже «люблять» молочні та м'ясні продукти, салати, холодні гарніри та закуски.

 Водойми теж залишаються наймасовішим джерелом дизентерії. В річки, ставки та озера бактерії потрапляють з фекаліями, неочищеними стічними водами. У водному середовищі вони живуть до місяця.

Дизентерія – це дуже серйозне захворювання. Однак уберегтися від нього нескладно.

За появи перших симптомів шигельозу необхідно мінімізувати контакти з оточенням і звернутися за медичною допомогою. Провести діагностику і призначити методи лікування дизентерії у дорослих і дітей може тільки лікар.

Для профілактики дизентерії важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил, а саме:

  • ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
  • для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
  • при купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • дотримуватись правил приготування страв;
  • м’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
  • захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
  • никати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворювання шигельозом та іншими гострими кишковими інфекціями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних