Дизентерія – небезпечна кишкова інфекція
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно на дизентерію хворіють близько 80 мільйонів людей, причому близько 700 тисяч з них помирає.
У зв’язку з військовою агресією РФ значно збільшилась міграція населення нашої країни. Нестандартні умови життя та тимчасового перебування характеризуються відсутністю своєчасного й зручного доступу до води гарантованої якості та належних умов для зберігання харчових продуктів – основних факторів для попередження кишкових інфекцій.
За даними ДУ «Харківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», в порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2023 на території Харківської області у розрізі окремих нозологічних форм у порівнянні з минулим 2022 рокомвідмічається зростання захворюваності дизентерією (шигельозом) на 82,4%.
Дизентерія або шигельоз - це інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Shigella, які проникають у шлунково-кишковий тракт і там виділяють токсини, що негативно впливають на травлення та функцію внутрішніх органів.
Передається дизентерія фекально-оральним шляхом. Характеризується переважним ураженням товстої кишки, виникненням гарячки, діареї з домішками слизу, крові та гною.
Найбільш вразливі до шигельозу діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у середньому в 4 рази вища, ніж у дорослих.
Збудник, як правило, передається від людини, що хворіє на шигельоз, бактеріоносіїв (людей, у чий організм потрапив збудник інфекції, але на здоров’я яких це не вплинуло, тому що імунна система адаптувалася до збудника), а також через воду, харчові продукти (за наявності в них хвороботворних бактерій), контактно-побутовим шляхом (за недотримання правил особистої гігієни).
Харчовий шлях реалізується через харчові продукти. На фрукти, ягоди та овочі бактерії потрапляють з ґрунту завдяки численним комахам або просто при забрудненні тим самим ґрунтом. Шигели дуже «люблять» молочні та м'ясні продукти, салати, холодні гарніри та закуски.
Водойми теж залишаються наймасовішим джерелом дизентерії. В річки, ставки та озера бактерії потрапляють з фекаліями, неочищеними стічними водами. У водному середовищі вони живуть до місяця.
Дизентерія – це дуже серйозне захворювання. Однак уберегтися від нього нескладно.
За появи перших симптомів шигельозу необхідно мінімізувати контакти з оточенням і звернутися за медичною допомогою. Провести діагностику і призначити методи лікування дизентерії у дорослих і дітей може тільки лікар.
Для профілактики дизентерії важливо дотримуватися простих і доступних кожному правил, а саме:
- ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та її вживанням, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати в чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- перед споживанням овочів, зелені, фруктів та ягід необхідно добре помити їх питною водою, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково обдати окропом;
- для пиття і приготування їжі використовувати бутильовану питну воду або воду з централізованих джерел водопостачання;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
- при купівлі харчових продуктів у торговій мережі звертати увагу та терміни та умови їх зберігання, дотримуватись їх;
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- дотримуватись правил приготування страв;
- м’ясні, молочні та інші продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, достатня термічна обробка знищує збудників;
- захищати харчові продукти від випадкового забруднення, зберігати в упаковці;
- никати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворювання шигельозом та іншими гострими кишковими інфекціями.