A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Паводки – ризик виникнення спалахів інфекційних захворювань

Дата: 13.03.2023 14:48
Кількість переглядів: 115

Поступово погода теплішає, тануть останні снігові намети і загроза можливого підтоплення житлових будинків чи інших об'єктів стає більш реальною. В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, дощових паводків можливі підтоплення житлових помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, місця відпочинку тощо).

Потоки води сприяють поширенню бактерій та вірусів, патогенних для людини, а також хімічних речовин з полів, що оброблялися отрутохімікатами. Підтоплені райони населених пунктів – ідеальні місця для розмноження та поширення збудників, носіїв захворювань, в першу чергу через воду та ґрунти. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних захворювань, харчових отруєнь.

З метою недопущення випадків гострих кишкових інфекцій, отруєнь та мінімізації їх наслідків під час пропуску льодоходу, повені та дощових паводків, Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  рекомендує дотримуватися наступних рекомендацій:

- Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками  дизентерії, туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій та ін.

- Не вживайте продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо. Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо.

- Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обробіть окропом. 

У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново звертайтеся за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та стежте, щоб їх дотримувались і діти.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я допоможуть прості, своєчасні, але дієві санітарно-гігієнічні заходи!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.