A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Про ситуацію на свердловині біля Заміського

Дата: 23.12.2022 08:18
Кількість переглядів: 977

Фото без описуЗважаючи на численні звернення жителів громади стосовно ситуації на газовій свердловині поблизу Заміського, міський голова Валерій Скрипніченко провів зустріч зі спеціалістами АТ «Укргазвидобування».

- Мешканці сіл, що розташовані неподалік місця проведення бурових робіт,  занепокоєні тим, чи не трапилася якась аварійна ситуація, що може зашкодити їх здоров’ю, негативно вплинути на екологічну ситуацію, - пояснив очільник громади. – Тому і місцева влада, і жителі громади потребують з цього приводу докладних роз’яснень.

- Коломацьке нафтогазове родовище, розробка якого ведеться і на території Валківської громади, є одним з перспективних активів для забезпечення країни українським газом та зменшення залежності від імпортних енергоносіїв, - пояснив начальник Шебелинського відділення бурових робіт АТ «Укргазвидобування» Михайло Шеремета.- Наразі газовидобувники проводять тут розвідувальні роботи, а саме - буріння пошукової газової свердловини. До речі, наявні геологічні дані вказують на значний потенціал ще не розвіданої ділянки родовища, де і проводиться буріння.

Роботи з буріння  – це високотехнологічний процес, який потребує залучення сучасної потужної техніки та кваліфікованих фахівців, тим більше, на родовищах зі складною будовою, як у даному випадку. Тому ускладнення у межах виробничого процесу є можливими.

Саме така ситуація і трапилася на під час буріння нової свердловини на Коломацькому родовищі. Через високі тиски, які свідчать про те, що свердловина відкрила значний поклад газу, на об’єкті стався газопрояв. Його наслідки - запах природного газу, схожий на запах дизпалива чи бензину, шум - і могли відчувати мешканці наближених до виробничого об’єкта поселень.

– Ми дійсно зіштовхнулися з непростою виробничою ситуацією. Газопрояви вкрай рідко трапляються під час буріння свердловин, адже більшість українських газових родовищ уже виснажені і не мають таких високих тисків. Ця свердловина безперечно свідчить про те, що ми натрапили на перспективний газовий поклад. Тому під час ліквідації ситуації, що сталася, нашим завданням було мінімізувати наслідки і разом з тим зберегти свердловину, для того, щоб можна було продовжити подальші роботи. Адже у найскладніший опалювальний сезон кожен кубометр блакитного палива важливий для країни. Наша аварійно-рятувальна служба успішно впоралась із завданням і подолала газопрояв. Наразі роботи ведуться у звичному контрольованому режимі, – додав Іван Сушинський, директор бурового управління «Укрбургаз», підрозділу Укргазвидобування, який здійснює буріння свердловини.

Як запевнили газовидобувники, процеси буріння чітко регламентовані законодавством та природоохоронними нормами, усі роботи проводяться з їх дотриманням. Для буріння використовують сучасний буровий верстат, який компанія придбала у 2019 році. Персонал бурової бригади пройшов навчання та має усі необхідні дозволи для роботи на виробничих об’єктах.

На тому, що контрольовані показники викидів в атмосферне повітря в результаті цього газопрояву не перевищують встановлених норм, наголосила і представник підрозділу екології БУ «Укрбургаз»

Підсумком спілкування стало також досягнення домовленості між міською радою та спеціалістами АТ «Украгазвидобування» щодо обов’язкового інформування місцевої влади і населення громади про планові чи позапланові роботи, які можуть супроводжуватися шумовими ефектами чи викидами в атмосферне повітря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних