A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

      Ботулізм – це вкрай небезпечно

Дата: 10.11.2022 09:52
Кількість переглядів: 278

                            https://www.visnyk.poltava.ua/wp-content/uploads/2019/08/123-1.jpgВ період домашнього консервування, яке приваблює доступністю, можливістю приготувати продукти за власним смаком, зберегти і використати дари садів та городів, зберегти м’ясо вирощених тварин та птиці, рибу любительського улову, зібрані гриби та лісові ягоди.    Хочеться ще раз нагадати чим вони можуть бути небезпечні. Адже при вживанні продуктів, які були заготовлені з порушенням технологічного процесу: неякісне миття продуктів (м’яса, риби, овочів, фруктів), не дотримання температурних режимів при стерилізації та зберіганні можуть спричинити таке грізне захворювання, як ботулізм.

З початку поточного року в Україні зареєстровано 54 випадки ботулізму з 60 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби-тараньки, придбаної з рук у місці стихійної торгівлі.

На території Харківської області від початку 2022 року зареєстровано два випадки захворювання, останній нещодавно в Холодногірському районі.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, викликане паличкою Clostridium botulinum і її токсином,  що відноситься до харчових отруєнь і виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних (без доступу кисню) або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування,  копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

         Сприйнятливість людини до цієї хвороби дуже висока. Інкубаційний період захворювання  триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості токсину, що потрапив в організм людини. Зазвичай захворювання починається гостро - з'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу, іноді невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби.

Для збудника ботулізму характерний гніздовий розподіл в продукті, тож отруїтись може лише той, хто скуштував саме заражений шматок.

Особливе занепокоєння  викликає масова несанкціонована торгівля з рук продуктами харчування, у тому числі в’яленою рибою невідомого походження.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування;

     - категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах   консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки!

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

 

Управління Богодухівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.