A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ НА ПІДСТАВІ СУДОВОГО НАКАЗУ

Дата: 22.12.2021 11:59
Кількість переглядів: 1345

В сучасному житті часто трапляється, так, що після розпаду сім’ї один із батьків бажає стягнути на свою користь аліменти на утримання дитини чи дітей.

Аліменти – це грошові зобов’язання між членами однієї сім’ї, які виплачуються протяжний час. Аліменти не можна подарувати, заповідати або ще якось передати права на них третім особам.

В Україні є два шляхи вирішення питання про стягнення аліментів: в добровільному порядку або в судовому порядку. В свій час стягнення аліментів в судовому порядку можливе як в позовному провадженні так і в наказному проваджені.  Сьогодні і поговоримо  про стягнення аліментів на підставі судового наказу.

Судовий наказ про стягнення аліментів є особливою формою судового рішення.

Заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за зареєстрованим місцем проживання відповідача, або позивача за умови, що останній наддасть докази про те, що діти перебувають на його утриманні. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися той з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Заява про видачу судового наказу подається у  письмовій формі та підписується заявником або його представником.

Відповідно ст. 163 ЦПК України у заяві про видачу судового наказу  про стягнення аліментів повинно бути зазначено:

  • найменування суду, до якого подається заява;
  • прізвище, ім'я та по-батькові заявника та боржника, їх місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі - РНОКПП) заявника та боржника за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника, а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника;
  • ім'я (прізвище, ім'я та по-батькові) представника заявника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження;
  • вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються;
  • перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

 

Якщо заявнику невідомий РНОКПП боржника, він може звернутися до суду з клопотанням про витребування доказів, на підставі ст.84 ЦПК України разом з поданням заяви про видачу судового наказу (в заяві про видачу судового наказу про стягнення аліментів або окремим клопотанням).

Заяву про видачу судового наказу суд  розглядає протягом 5 днів з дня отримання судом у порядку, передбаченому ч. 5, 6 ст. 165 ЦПК України, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи – боржника.

Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.

За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку  не підлягає, проте може бути переглянутий за нововиявленими обставинами у порядку, встановленому главою 3 розділу V цього Кодексу.

Якщо суд задовольнив  заяву, він  не пізніше наступного дня надсилає його копію судового наказу разом з  копією заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами боржникові на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом із повідомленням про вручення, чи цінним листом з описом вкладеного, якщо офіційної електронної адреси боржник не має.

Боржник отримавши  судовий наказ відповідно до частини 7, 8 статті 170 ЦПК України, у разі видачі судового наказу відповідно до пункту 4 частини першої статті 161 ЦПК України має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 191 Сімейного кодексу України, аліменти на дитину присуджуються із дня подання заяви про видачу судового наказу до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів. Таким чином, судовий збір за подання заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів не сплачується.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.