A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

ПРАВО НА ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

Дата: 09.12.2021 13:44
Кількість переглядів: 369

Статтею 53 Конституції України передбачено, що держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.  Ця норма стосується і дітей з особливими потребами, до яких належать діти з стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності.

Законами України «Про дошкільну освіту», «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в України» за особами з інвалідністю також закріплюється право та встановлюються державні гарантії на здобуття освіти на рівні, що відповідає їх здібностям і можливостям, бажанням та інтересам з урахуванням медичних показань та протипоказань до наступної трудової діяльності.

В сучасному житті для  дітей з особливими потребами  є великий вибір доступних форм здобуття освіти, серед яких інклюзивна форма навчання, яка дає змогу дітям з особливими потребами навчатися разом зі своїми однолітками.

Інклюзивна форма навчання – це навчання дітей із особливими потребами шляхом залучення їх до загального освітнього середовища за місцем їхнього проживання, тобто діти які потребують додаткової постійної чи тимчасової підтримки в освітньому процесі з метою забезпечення її права на освіту навчаються не в спеціальних закладах, а в загальноосвітніх закладах.

До такої форми навчання долучаються  асистенти вихователя та вчителя.  Асистенти вихователя та вчителя – це  особи які є посередником  між  дитиною та іншими дітьми і дорослими в дошкільному та шкільному середовищі.  Для того, щоб умови знаходження такої дитини в садочку чи школі були по-справжньому комфортні та мотивували її на розвиток, робота асистента (як і будь-якого іншого дорослого, який працює з дитиною з особливими освітніми потребами) повинна ґрунтуватися на переконаннях віри в можливості дитини, щирого інтересу до особистості дитини, прийняття особливостей дитини.

Для зарахування дитини з особливими освітніми потребами для  інклюзивної форми навчання до навчального закладу необхідно надати такі документи:

  • заява батьків, або осіб, які їх замінюють;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • медична довідка про стан здоров’я  дитини з висновком лікаря про можливість відвідування дитиною навчального закладу;
  • довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення;
  • висновок психолого-медико-педагогічної консультації;
  • копія посвідчення особи, яка одержує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» або копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18-ти років (виданого лікарсько-консультативною комісією);
  •  копія індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю;
  • направлення місцевого органу управління освітою.

 

Слід зазначити, що на даний час правове регулювання осіб з особливими потребами має системний характер.  Норми права визначають спеціальне правове становище осіб з особливими потребами та передбачають додаткові  пільги та гарантії для ефективної реалізації правового становища.

Крім вищезазначених законодавчих норм, право отримання освіти осіб з інвалідності передбачено Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована Україною 16 грудня 2009 року та набрала чинності для України 06 березня 2010 року.

На даний час можемо зробити висновок про те, що в нашій країні наявне законодавство, яке регулює права дітей з особливими потребами для отримання безоплатної дошкільної та повної загально-середньої освіти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.