A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ОСІБ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЩЕПЛЕНЬ

Дата: 22.09.2021 12:34
Кількість переглядів: 658

Фото без опису

Право на медичні профілактичні заходи є одним із основних прав пацієнтів, гарантованих законодавчо. Це означає, що держава зобов’язується створювати такі умови, щоб захистити своїх громадян від хвороб. Разом з цим слід зазначити, що, окрім прав, у громадян України є й певні обов’язки у сфері охорони здоров’я.

 

Профілактика включає не тільки пропагування здорового способу життя, але й вивчення ризикованої поведінки, попередження розвитку психічних, неврологічних розладів, обстеження і вчасне виявлення хвороб, запобігання епідеміям, залежностям і багато іншого.

 

З метою охорони здоров’я населення організуються профілактичні медичні огляди неповнолітніх, вагітних , працівників підприємств, установ і організацій з шкідливими і небезпечними умовами праці, військовослужбовців та осіб, професійна чи інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення або підвищеною небезпекою для оточуючих.

Власники та керівники підприємств, установ і організацій несуть відповідальність за своєчасність проходження своїми працівниками обов’язкових медичних оглядів та за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкового медичного огляду.

 

Проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення – це не лише право, а й обов’язок кожного пацієнта, який закріплений Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». У ст. 10 цього закону – «Обов’язки громадян у сфері охорони здоров’я» — зазначається:

Громадяни України зобов’язані:

•        піклуватися про своє здоров’я та здоров’я дітей, не шкодити здоров’ю інших громадян;

•        у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення;

•        вживати передбачених Законом України «Про екстрену медичну допомогу» заходів для забезпечення надання екстреної медичної допомоги іншим особам, які знаходяться у невідкладному стані;

•        виконувати інші обов’язки, передбачені законодавством про охорону здоров’я.

 

Адже це – персональний захист і безпека для оточуючих.

 

Національний календар профілактичних щеплень передбачає вакцинацію дітей проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту; дорослих — проти дифтерії та правця. Держава закуповує вакцини відповідно до Календаря і таким чином гарантує можливість українцям отримати безоплатні щеплення для профілактики цих хвороб і захистити своє життя і життя своїх дітей.

У МОЗ України запевняють, що усі вакцини за Календарем профілактичних щеплень діти та дорослі отримують безоплатно. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за Календарем, вона може надолужити його безоплатно до 18 років. Дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні 10 років. Такі щеплення в державних закладах охорони здоров’я також проводять безоплатно. Крім того, дорослі з груп ризику (медики, освітяни, студенти, військові, учасники операції об’єднаних сил) в умовах спалаху кору можуть безоплатно вакцинуватися проти кору, паротиту і краснухи.

 

Профілактичні щеплення повинні проводитися при дотриманні санітарно-протиепідемічних правил і норм, лише одноразовими або самоблокувальними шприцами відповідно до наказу МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів».

 

Для чого робити щеплення

Щеплення роблять, аби:

•        сформувати індивідуальний імунітет;

•        створити колективний імунітет.

Причому, якщо індивідуальний імунітет захищає окрему особистість, то колективний — групу осіб. До цих груп належать особи, вразливі до захворювань і яким протипоказане щеплення:

•        без повноцінної імунної системи, зокрема без здорової селезінки;

•        які отримують хіміотерапію, тому їхня імунна система слабка;

•        з ВІЛ;

•        особи похилого віку;

•        дуже хворі;

•        ті, хто має інші медичні протипоказання.

 

Відмовляючись від вакцинації, пацієнти повинні усвідомлювати смертельні ризики, які створюють для себе, своїх дітей, оточуючих.

 

Саме тому факт відмови від щеплень обов’язково з позначкою про те, що медичним працівником надані роз’яснення про наслідки такої відмови, підписується як громадянином (при щепленні неповнолітніх – батьками або іншими законними представниками, які їх замінюють), так і медичним працівником.

 

Вакцини захищають від надзвичайно небезпечних хвороб, які можуть призвести до ускладнень або смерті. Наприклад, з 1000 осіб, які заразилися кором, 1 помирає, 1 отримує ускладнення — енцефаліт, а 50 — інші тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою імовірністю, ніж 1 раз на мільйон.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних