Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба.

Дата: 07.08.2024 14:45
Кількість переглядів: 115

Фото без опису

Останнім часом в Україні почастішали випадки ботулізму через вживання консервованих продуктів домашнього приготування.

Харчовий ботулізм — серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин.

Симптоми ботулізму

Ранні симптоми включають помітну втому, слабкість і запаморочення, які зазвичай супроводжуються затуманенням зору (двоїнням в очах), сухістю в роті та труднощами з ковтанням і мовленням. Також можуть виникнути блювота, діарея, закреп і здуття живота. Захворювання може прогресувати до слабкості в шиї та руках, після чого спостерігається ураження м’язів шиї та кінцівок.

Наголосимо, що ботулізм не передається від людини до людини.

Профілактика ботулізму

Спори, що виробляються бактеріями Clostridiumbotulinum, є термостійкими і поширеними в довкіллі, а за відсутності кисню вони ростуть і потім виділяють токсини.

Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання. 

"Останнім часом почастішали випадки харчового ботулізму, пов’язаного саме зі вживанням консервованих продуктів домашнього приготування. Ботулотоксин дуже нестійкий, при кип’ятінні він гине, тому консервовані продукти та ковбасні вироби, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням треба прокип’ятити 10-15 хвилин. Це може врятувати ваше життя, адже летальність від ботулізму надзвичайно висока — від 37 до 100%", — пояснила Оксана Кошалко, завідувачка відділу організації епіднагляду Центру громадського здоров’я.

Для профілактики харчового ботулізму потрібно дотримуватись правил гігієни та належної практики приготування їжі, зокрема під час нагрівання та стерилізації. 

Особливу увагу приділяйте консервам (м’ясу, грибам, овочам), рибі (в’яленій, копченій, солоній), морепродуктам, ковбасним виробам.

Якщо консервовані продукти із зміненим виглядом, смаком, спостерігається бомбаж, їх потрібно ліквідувати. 

Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:

в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

м'ясних та грибних консервів;

консервів домашнього виробництва;

якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;

якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Нагадаємо, за 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 людей, з них 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — вживали в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

https://phc.org.ua/news/uvaga-botulizm-simptomi-ta-profilaktika-seryoznogo-zakhvoryuvannya


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних