Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Весняна диспансеризація тварин у приватному секторі

Дата: 05.04.2024 09:47
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

З метою охорони здоров’я тварин і людей та забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції спеціалістами Валківської дільниці ветеринарної медицини Богодухівської районної державної лікарні ветеринарної медицини з 01 квітня 2024 року проводиться весняна диспансеризація тварин, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення.

Диспансеризація – це система планових діагностичних та ветеринарно-профілактичних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин. Проведення диспансеризації є обов’язковим для всіх видів продуктивних домашніх тварин, незалежно від форми власності.

Потрібно завжди пам’ятати, що легше попередити хворобу, ніж лікувати! Навіть якщо тварина на вигляд здорова, перевіряти її також необхідно!

Під час диспансеризації спеціалісти ветеринарної медицини здійснюють:

  • відбір крові для проведення лабораторної діагностики лейкозу, бруцельозу;
  • проведення алергічних досліджень на туберкульоз;
  • відбір проб калу для копрологічного дослідження на фасціольоз,
  • дослідження корів на субклінічні форми маститів,
  • проведення обробки тварин проти ектопаразитів,
  • проведення профілактичних щеплень сприятливих тварин проти сибірки, сказу, хвороби Ньюкасла птиці, класичної чуми свиней;
  • ідентифікацію тварин, у тому числі молодняка (при собі мати паспортні дані та ідентифікаційний код власника), з обов’язковим кріпленням бирок єдиного зразка.

Нагадуємо, що тварини хворі на туберкульоз і лейкоз можуть бути джерелом інфекції для людей.

Лейкоз ВРХ – це інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи, при якій відбуваються зміни якісних характеристик молока і м’яса та накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей речовин, які мають канцерогенну дію. Джерелом інфекції є хворі тварини. Вірус передається контактно, з молоком, кровосисними комахами. Набута інфекція стає довічною! Основним методом прижиттєвої діагностики цієї підступної хвороби є виявлення антитіл у сироватці крові тварин.

Туберкульоз характеризується утворенням у різних органах специфічних вузликів – туберкулів, схильних до некрозу. Серед свійських тварин велика рогата худоба є однією із найчутливіших до зараження, поряд зі свинями та курми. Заразитися можна не тільки при безпосередньому контакті з хворою твариною, але і при вживанні м’яса, молока та м’ясо-молочних продуктів. Ефективної терапії туберкульозу в корів немає. Через високу заразливість усі тварини з позитивною реакцією на інфекцію підлягають знищенню. Тому основою заходів, спрямованих на підтримку епізоотичного благополуччя з туберкульозу ВРХ, є своєчасне виявлення хворих тварин шляхом проведення алергічного дослідження, тобто виявлення реагуючих на туберкулін тварин на ранній стадії, до появи можливості хворої тварини виділяти збудник туберкульозу в навколишнє середовище та заражати інших.

Даний комплекс заходів тарифікується згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 13.02.2013 р. № 96 (у редакції наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України від 25.02.2021 р. № 395 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства від 13.02.2013 р. № 96» зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 12.03.2021 р. за № 315/35937) та наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 413 «Про затвердження Порядку використання бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення протиепізоотичних заходів». Також зауважуємо, що згідно із Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», усі тварини в господарствах різних форм власності, від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані.

Згідно з пунктом 7 статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» (далі Закону), «Обов’язки осіб, які утримують тварин чи беруть участь в їх обігу» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані:

  • доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки) відібраних зразків тканин, крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів;
  • виконувати вимоги щодо ідентифікації тварин, що їм належать.

Згідно зі статтею 104 цього Закону юридичні та фізичні особи несуть адміністративну відповідальність за правопорушення в галузі ветеринарної медицини.

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертається до всіх власників сільськогосподарських тварин з проханням забезпечити можливість ветеринарним фахівцям провести в повному обсязі всі заплановані ветеринарно-профілактичні заходи! Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних