Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Збережи здоров’я. Кинь палити

Дата: 01.04.2024 14:01
Кількість переглядів: 42

 

Фото без описуПро шкоду нікотину вже сказано і написано чимало, але паління продовжує залишатися однією з найпопулярніших шкідливих звичок людства.

Тютюнопаління – шкідлива звичка, яка полягає у вдиханні диму тліючого тютюну, і це одна з форм токсикоманії. Вона чинить негативний вплив на здоров’я курців і оточуючих осіб. Нікотин, що міститься в тютюновому димі, практично миттєво потрапляє в кровоток через альвеоли легень. Крім нікотину, у тютюновому димі міститься велика кількість продуктів згоряння тютюнового листя і речовин, які використовуються при технологічній обробці.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає тютюнову епідемію однією з найбільших загроз громадському здоров’ю, з якими коли-небудь стикався світ. Щороку вона приносить смерть більше ніж 8 мільйонам людей у світі, у тому числі близько 1,2 мільйона смертей спричинені пасивним курінням.

У світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або від СНІДу.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, щорічна смертність від хвороб, спричинених курінням, у нашій країні сягає до 130 тисяч осіб.  

Нікотин є наркотиком – саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних отрут.

Тютюновий дим, крім нікотину, містить чадний газ, синильну кислоту, сірководень, вуглекислоту, аміак, ефірні олії й концентрат з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, так званий тютюновий дьоготь. В останньому міститься близько сотні хімічних сполук речовин, у тому числі радіоактивний ізотоп калію, миш’як і низка канцерогенів, вплив яких на організм може викликати рак.

В організмі людини немає жодного органу або системи, на які б шкідливо не впливав тютюновий дим і його складові частини.

Куріння спричиняє багато різних захворювань, зокрема, хвороби дихальних шляхів та астму, онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку.

Багато курців вважають, що їхньому організму вже заподіяна невиправна шкода, а отже не має значення, коли кидати палити, і взагалі сумніваються, чи є сенс це робити. Насправді це хибне твердження.

Відмова від паління є однією з найважливіших змін у житті курців і одразу ж позитивно впливає на здоров'я людини. Дуже скоро починає знижуватися схильність до серйозних хвороб, пов’язаних з палінням, різноманітних інфекцій та нападів кашлю. Кинути палити варто навіть тоді, коли здається, що сам курець не зацікавлений у цьому. Головне, змінити ставлення до паління, усвідомити, що тютюнопаління справді дуже шкодить здоров’ю.

Відмова від куріння – це процес, що потребує певних зусиль та часу. Він складається з послідовних етапів, кожен з яких має певні особливості та труднощі.

В Україні запрацював оновлений сайт «Я кидаю курити» - stopsmoking.org.ua, де можна знайти професійні поради, які допоможуть позбутись нікотинової залежності та відмовитись від вживання тютюнових виробів. 

Сервіс «Я кидаю курити» – перший професійний державний ресурс, який було розроблено для безоплатної допомоги з відмови від куріння. На сайті  можна дізнатись про 6 основних методів відмови від куріння, пройти тести, щоб визначити рівень фізичної залежності від нікотину та причини, які мотивують кинути курити. Результати таких тестів та інша інформація на сайті допоможуть курцю краще зрозуміти природу своєї залежності, що полегшить процес відмови від сигарет. Ресурс також допоможе скласти індивідуальний покроковий план відмови від куріння і зрозуміти, як боротись з «нікотиновою ломкою». 

Оскільки члени родини та друзі відіграють важливу роль у процесі відмови від куріння когось з близьких, окремий розділ присвячений темі, як правильно підтримати людину, яка кидає курити. 

Сервіс з надання допомоги у відмові від куріння розроблено в межах спільної ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та Бюро ВООЗ в Україні, яка впроваджується громадською організацією «Життя» за фінансової підтримки Швейцарської Агенції розвитку та співробітництва в межах проєкту «Неінфекційні хвороби: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні».

Нагадуємо, що з 11 січня 2024 року набули чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів, відповідно до яких QR-код на сайт сервісу «Я кидаю курити» stopsmoking.org.ua буде розміщено на пачках сигарет поруч з оновленими графічними зображеннями й текстом медичних попереджень про шкоду та наслідки куріння. 

Найкраще, що можна зробити для себе і близьких – це позбутися залежності й кинути курити. Це може зробити кожен – незалежно від стажу куріння.

Пам’ятайте, що ви маєте право на помилку. Якщо не вдалося з першого разу, перегляньте план і спробуйте ще раз.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних