Всесвітній тиждень обізнаності про солі
Щорічно протягом другого тижня березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про солі (у цьому році - з 11 по 17 березня).
Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є інформування суспільства про необхідність зменшення кількості солі у харчовому раціоні задля покращення здоров’я.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання.
За результатами національного дослідження STEPS (2019 рік), українці вживають 12,6 г солі на добу. Це майже втричі більше за рекомендовану ВООЗ норму – 5 г на добу.
Сіль міститься в незначній кількості в багатьох натуральних продуктах харчування – морепродуктах, м’ясі, молоці, навіть овочах і фруктах. Велику її кількість містять усі промислово перероблені продукти – консерви, сири, ковбасні та м’ясні вироби, соуси, хлібо-булочні вироби тощо.
Вживання харчових продуктів із значним вмістом солі провокує затримку в організмі рідини, що в результаті підвищує артеріальний тиск. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.
Рекомендації щодо зменшення вживання надлишкової солі:
Споживайте натуральні, необроблені харчові продукти.
Вивчайте етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі.
Зменшуйте споживання солі поступово, а не відразу.
Додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні страв.
Приберіть сільничку зі столу.
Обмежуйте та уникайте вживання солоної риби, соусів та інших продуктів з великим вмістом солі.
Замість соусів та солі додавайте у страви приправи та зелень.
Для приготування м’ясних маринадів і соусів використовуйте, як основу, сік апельсину, лимону, лайму.
Формувати звичку вживати менше солі необхідно з дитинства.
Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.
Будьте прикладом для своїх дітей!