Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Паводки – ризик виникнення спалахів інфекційних захворювань

Дата: 29.02.2024 15:22
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Поступово погода теплішає, тануть останні снігові намети та стає більш реальною загроза можливого підтоплення житлових будинків чи інших об’єктів. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може спричинити погіршення санітарного стану територій населених місць та виникнення епідемічних ускладнень – поширення інфекційних захворювань, харчових отруєнь.

В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, дощових паводків можливі підтоплення житлових помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, місця відпочинку тощо). Особливо небезпечний період весняної повені для тих, хто живе поблизу річок, ставків, водойм. Унаслідок весняного паводка, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, свердловин, колодязів, каптажів природних джерел можуть потрапити зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ та інших забруднених територій збудники інфекційних захворювань: дизентерії, вірусного гепатиту A, туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, яйця та личинки гельмінтів тощо. У зв’язку із цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Іншим небезпечним фактором є наявність у ґрунтових водах нітратів – кінцевого продукту біологічного розкладання органічних речовин. Наявність у питній воді нітратів вище гранично допустимої концентрації особливо небезпечна для немовлят та дітей молодшого віку через ризик виникнення отруєння, яке призводить до кисневого голодування організму (метгемоглобінемії), у тяжких випадках – з летальними наслідками.

З метою недопущення випадків гострих кишкових інфекцій, отруєнь та мінімізації їх наслідків під час пропуску льодоходу, повені та дощових паводків, Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  радить дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами;
  • не вживайте продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо. Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості;
  • обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
  • при споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обробіть окропом.

У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново звертайтеся за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та стежте, щоб їх дотримувались і діти.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я допоможуть прості, своєчасні, але дієві санітарно-гігієнічні заходи!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних