Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Ротавірусна інфекція: симптоми та профілактика

Дата: 06.02.2024 09:10
Кількість переглядів: 160

Фото без опису

За даними МОЗ України в Одесі та Запоріжжі були виявлені спалахи ротавірусної інфекції.  Упродовж 19-25 січня 2024 року в Одесі було госпіталізовано п’ятьох дітей, які відвідували один дошкільний заклад, у Запорізькій області зареєстровано 17 хворих, всі дорослі. Це — 15 пацієнтів та 2 співробітники одного з медичних закладів закритого типу. Тривають протиепідемічні заходи, нових випадків захворювання не зареєстровано.

У 2023 році в Україні було зареєстровано 3 000 випадків ротавірусної інфекції.

Ротавірус – це інфекційне захворювання, що вражає слизові оболонки ротоглотки і тонкого кишківника.Цю недугу часто називають шлунковим або кишковим грипом, і  належить вона до так званих “кишкових” інфекцій, однак із грипом ротавірус не має нічого спільного.

Захворювання є найпоширенішим у світі після гострої респіраторної вірусної інфекції. Збудником його  є ротавірус, який отримав свою назву від латинського слова "rota" - колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом.

Хвороба переважно виникає в холодну пору року, за статистикою найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Також це захворювання може носити епідемічний характер.

Захворювання дуже заразне, відноситься до так званих "хвороб брудних рук". Джерелом ротавірусної інфекції є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих вірусами продуктів харчування.

Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

         Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Також можуть з'являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. 

Найчастіше ротавірусною інфекцією хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. У здорових дорослих ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу. Симптоми ротавірусної інфекції можуть бути дуже схожі на ознаки інших інфекційних захворювань (сальмонельозу та холери).

Нагадуємо, що для зменшення ризику захворювання вірусними інфекціями необхідно дотримуватись правил особистої гігієни. Не забувайте мити руки після відвідування туалету або після того, як поміняли дитині підгузок чи допомогли їй скористатися туалетом.Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділяти якості молочної продукції: не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.

Якщо ротавірусну інфекцію все ж виявили, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук додатково обробляти їх антисептиком.Забрудненні іграшки та поверхні необхідно мити з мийним засобом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджає його подальше поширення.

Найефективнішим захистом від ротавірусної інфекції є вакцинація. В Україні вакцина від ротавірусної інфекції не належить до таких, які внесені до національного календаря профілактичних щеплень. Проте її можна придбати власним коштом.

         При появі перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря!

Будьте пильними, бережіть своє здоров'я та здоров'я ваших дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних