Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Золотистий стафілокок – прихована небезпека

Дата: 24.10.2023 15:40
Кількість переглядів: 490

https://ternopil.oxford-med.com.ua/uploads/content/9a94216b62e11b6fa046f8027f55b011.jpegСтафілококи оточують людину всюди:  у пилу й одязі, на поверхні предметів, у дрібних бризках слини, що потрапляють у повітря при кашлі або чханні. Стафілококи – це рід бактерій родини Staphylococcaceae, який включає як умовно-патогенні види, так і класичні патогенні мікроорганізми.

Найбільш небезпечними вважаються штами золотистого стафілокока. Пов’язано це з його надзвичайною поширеністю, високою здатністю до виживання навіть в умовах термічної й хімічної обробки, а також схильністю до формування стійкості до антибактеріальних препаратів.
          Золотистий стафілокок (
St.aureus) є однією із найрозповсюдженіших інфекцій соціуму, зараження якою відбувається при спілкуванні з іншими людьми або під час перебування в приміщенні, де сформувалося вогнище хронічної стафілококової інфекції, повітряно-крапельним шляхом, через інфіковане повітря, з пилом.

Золотистий стафілокок входить до складу умовно-патогенної мікрофлори шкірних і слизових покривів людського організму. Це бактерія, яка в нормальному стані знаходиться на шкірі людини та не завдає жодної шкоди, але в разі зараження вона викликає запальний процес на шкірі та інших органах людини, може викликати менінгіт, пневмонію, гастроентерит та низку інших захворювань. Золотистий стафілокок здатний спровокувати близько 120 захворювань – від легких дерматологічних проблем до інфекційно-токсичного шоку. Також цей мікроорганізм є основною причиною спалахів внутрішньо лікарняної інфекції та розвитку післяопераційних ускладнень.

Іноді стафілокок з'являється в організмі та на шкірі внаслідок хірургічного втручання, через наявність рваних ран чи опіків.

Найбільший ризик зараження – від пацієнтів з відкритими вогнищами інфекції (рани, фурункули, карбункули), стафілококовими інфекціями верхніх дихальних шляхів (бронхіт, ангіна, фарингіт), травної системи (гастроентероколіт, ентероколіт). Стафілокок передається повітряно-крапельним, контактним і фекально-оральним шляхом.

Головним поштовхом до розвитку інфекційного процесу служить зниження імунітету.

Золотистий стафілокок є найбільш частою причиною харчових отруєнь. Потрапляючи в живий організм, стафілокок починає виділяти ентеротоксин, який і є причиною харчового отруєння. Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока — отруєння настає в 90% осіб, що вживали заражену їжу.

Ознаки захворювання, викликаного збудником: вже через 2-6 годин після вживання в їжу інфікованих продуктів (найчастіше, це кондитерські вироби з кремом, консерви, овочеві та м'ясні салати) з'являються сильні болі в животі, блювота та водяниста діарея. Швидко настає зневоднення й загальна інтоксикація організму. Хворий блідне, стає апатичним, його губи пересихають, очі "впадають", настає повний занепад сил. За появи перших симптомів захворювання необхідно мінімізувати контакти з оточенням і звернутися за медичною допомогою. Провести діагностику і призначити методи лікування дорослих і дітей може тільки лікар.

Для того, щоб уникнути стафілококових отруєнь необхідно:

— дотримуватись правил особистої гігієни (мати чистий спецодяг, гумові рукавички, мити руки з милом) при приготуванні їжі;

— прибирати приміщення, чистити та дезінфікувати інвентар (обладнання, посуд, предмети побуту) як на виробництві, так і в домашніх умовах;

— прибирати приміщення та обробляти обладнання в харчових, медичних, дошкільних та шкільних навчальних закладах згідно з санітарно-гігієнічними вимогами;

 — своєчасно проходити медичний огляд, обстеження на носійство золотистого стафілокока й проводити діагностику мікроорганізмів, які  викликали захворювання,  якщо робота пов’язана з приготуванням їжі, обслуговуванням населення, у т. ч медичним обслуговуванням;

— дотримуватись встановлених термінів реалізації продуктів, які швидко псуються;

— уникати купівлі харчових продуктів у невстановлених місцях і торгових точках, не забезпечених холодильним обладнанням;

— дотримуватись температурного режиму в процесі технології приготування страв.

— не долучатись до роботи на виробництвах та обслуговування населення при захворюваннях (кишкові розлади, простудні захворювання, інфіковані рани).

Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворювання стафілококовими інфекціями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних