A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Нагадуємо громаді про заборону спалювання сухої трави

Дата: 18.08.2023 12:44
Кількість переглядів: 266

 

 Фото без описуПриродні пожежі - справжнє лихо для навколишнього середовища та здоров'я людей. Як відомо, пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням. Зупинити вогонь, що набрав сили, дуже важко.

Пам’ятайте, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:

  • ОТРУЮЄТЕ ПОВІТРЯ. Дим від спалювання трави подразнює очі, має неприємний запах, може викликати алергії. Спалюючи траву у місті, ви спалюєте солі важких металів, що осіли на рослинах - такий дим отруйний. До того ж, у купках сухої трави і хмизу часто є сміття, зокрема і небезпечне для спалювання, наприклад, пластикові пляшки, поліетилен. На забруднених радіонуклідами територіях у повітря з вогнем і димом потрапляють радіоактивні речовини, які вітром переносяться на значні відстані. У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи летючі токсичні органічні і неорганічні сполуки. При випалюванні трави вздовж автодоріг відбувається забруднення повітря важкими металами.
  • ВРАЖАЄТЕ СВОЄ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВ'Я СВОЇХ РІДНИХ. Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні канцерогенні сполуки. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань.
  • ЗАПОДІЮЄТЕ ШКОДУ ГРУНТУ І ЗЕМЛІ. Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. За нормальних умов залишки трави й листя перегнивають, утворюють гумус і підживлюють ґрунти. Випалювання сухої рослинності, стерні посилюють процеси водної та вітрової ерозії земель. Це призводить до деградації ґрунтів.
  • ПОШКОДЖУЄТЕ РОСЛИНИ. Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі.
  • ЗНИЩУЄТЕ ПТАХІВ І ТВАРИН. Вогнем знищуються гнізда птахів, таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка тощо. Також знищуються тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки й лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Те, що для людей суха непотрібна трава, для інших живих істот – житло, притулок, їжа, будівельний матеріал для житла.

Якщо Ви стали свідками спалювання сухої рослинності:

  • повідомте поліцію (поліція зобов’язана прийняти виклик, приїхати на місце злочину і скласти протокол)
  • сфотографуйте порушення.

Варто наголосити, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю, або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн. і на посадових осіб від 15300 до 21420 грн. Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду на громадян від 6120 до 12240 грн. і на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних