Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ.

Дата: 21.07.2023 14:16
Кількість переглядів: 191

Фото без описуЦьогорічне літо відзначається сприятливими погодніми умовами для появи в наших лісах грибів. З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини.

У той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.

        Любителям грибів необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:

  - збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні на всі 100%;

  не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;

- не збирайте гриби навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, а також уздовж транспортних магістралей, залізничних доріг;

- не використовуйте в їжу гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;

- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

- не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;

- не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2- 3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;

 

Готуйте гриби правильно:

- не куштуйте сирі гриби на смак;

- гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;

- обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та жінок, котрі годують грудьми, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку.

- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;

 - не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.    Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких викличте «Швидку медичну допомогу».

Симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Одночасно, не очікуючи прибуття «швидкої», негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викличте блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика); коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги).

І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування. 

БУДЬТЕ СВІДОМІ, БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВЯ ТА ЖИТТЯ, РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних