ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ.
Цьогорічне літо відзначається сприятливими погодніми умовами для появи в наших лісах грибів. З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини.
У той же час треба враховувати й той факт, що вони погано перетравлюються. Тому вживати їх рекомендується лише людям із здоровою травною системою.
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку і дітям доцільно утримуватися від вживання грибів.
Любителям грибів необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
- збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні на всі 100%;
не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;
- не збирайте гриби навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, а також уздовж транспортних магістралей, залізничних доріг;
- не використовуйте в їжу гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
- не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;
- не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2- 3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;
Готуйте гриби правильно:
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим;
- обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей, вагітних жінок та жінок, котрі годують грудьми, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку.
- суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм;
- не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Якщо вже трапилася біда і Ви відчуваєте себе погано, або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких викличте «Швидку медичну допомогу».
Симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Одночасно, не очікуючи прибуття «швидкої», негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викличте блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика); коли промивні води стануть чистими, дайте йому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги).
І в жодному випадку не можна займатися самолікуванням, потрібно негайно їхати в лікарню! Від того, наскільки швидко провести очищення організму, залежить результат лікування.
БУДЬТЕ СВІДОМІ, БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ, РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ.