Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Профілактика холери

Дата: 18.07.2023 09:54
Кількість переглядів: 127

Фото без опису

З настанням літнього періоду частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі та для їх розмноження у воді, продуктах харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.

Руйнування Каховської ГЕС, масштабні затоплення та осушення великих територій, мор риби, відсутність якісної питної води та інші наслідки значно збільшують загрозу масового поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ).

Одна із  таких інфекцій –холера. Це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі, що спричиняється холерним вібріоном і характеризується епідемічним поширенням.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. 

Хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі. Без належного лікування може призвести до смерті. 

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Передача інфекції відбувається водним, харчовим, контактно-побутовим та змішаним шляхами.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу; у харчових продуктах при кімнатній температурі - протягом 2-5 днів; на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення - упродовж 8 годин; при низьких температурах та у морській воді — до 2 тижнів і довше; у кишечнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців.

Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення та надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Найважливішим способом профілактики холери є дотримання санітарно-гігієнічних заходів, простих правил належної гігієни та безпечного приготування їжі:

- для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

- не пити воду з випадкових джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;

- оду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

- молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;

- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;

- для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;

-  вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

- суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;

- усі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;

- ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом; при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючі серветки;

- уникати харчування з лотків та не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі;

- при купанні у водоймах і басейнах не допускати потрапляння води до рота;

- уникати  відвідування місцевості, де зафіксовані спалахи холери, та спілкування із зараженими людьми.

Якщо стався випадок із захворюванням людини на холеру, після її госпіталізації потрібно продезінфікувати місце проживання.

У разі виявлення перших ознак інфекції необхідно терміново звернутись по медичну допомогу. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я!

Дотримуйтесь санітарних норм та правил. Бережіть себе, своїх дітей, свою родину! Будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних