Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Небезпечні стихійні сміттєзвалища

Дата: 14.06.2023 11:40
Кількість переглядів: 98

      Фото без описуПроблема сміттєзвалищ з’явилася в Україні не сьогодні й не учора – вона постала десятки років тому. Зміна умов споживання призвела до небаченого зростання кількості побутового сміття, а це, в свою чергу, – до появи десятків тисяч несанкціонованих звалищ.

 

У минулому звалища обслуговували лише міста і промисловість. Тепер же, біля кожного з населених пунктів  – від одного до десятків звалищ. І майже всі вони несанкціоновані. Це зазвичай найбільш наближені до населених пунктів ділянки лісосмуг, яри вздовж трас, узбережжя водойм та степові зони, де вражаються отруйними речовинами значні території, гинуть рідкісні види флори й фауни. Окрім неестетичності та захаращення непотребом великих площ дорогоцінної землі, ці гори сміття забруднюють довкілля, населені пункти отримують забруднену воду і їдкий сморід від випарів у повітря. Все це негативно впливає на людське здоров’я, адже стихійні сміттєзвалища, на відміну від полігонів, не  є спеціально обладнаними, відтак можуть містити різні відходи надвисокого рівню небезпеки, а  продукти гниття і розпаду сміття потрапляють у ґрунт та воду. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто легко призводить до займання сміття та викидів у повітря шкідливих речовин. Крім того, несанкціоновані звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань.

На виконання п. 8 розпорядження Харківської обласної державної адміністрації від 13.05.2020 №222 «Про проведення в Харківській області щорічної акції «За чисте довкілля» та дня благоустрою території населених пунктів», дотримання вимог ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 №4004-ХІІ, Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць, затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 № 145  фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Богодухівського районного управління  з представниками  органів місцевого самоврядування були проведені комісійні перевірки з питань утримання територій населених пунктів п’яти громад Богодухівського району.

Під час перевірок на території населених пунктів були виявлені стихійні сміттєзвалища, що являється порушенням ЗУ «Про відходи», також по деяким територіальним громадам відповідно до п.п. 2.7, 2.8 Наказу МОЗ України №145 від 17.03.2011 року "Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання населених місць» не облаштовані водонепроникним твердим покриттям контейнерні майданчики для збирання твердих побутових відходів, відсутні навіси, огорожі, тощо.

На підставі ст. 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-ХІІ, ст. 21 Закону України «Про відходи» від 05.03.1998 № 187/98-ВР, Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць, затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011 № 145, посадовим особам органів місцевого самоврядування направлені листи щодо виявлених порушень та надані приписи про усунення порушень санітарного законодавства з граничними термінами виконання.

         Богодухівське районне управління ще раз наголошує, що викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ “Про відходи” зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків.

         Тому найменше, що може зробити кожен із нас – це любити й оберігати природу навколо себе, тримати цей світ у чистоті.

         Пам’ятайте – турбота про планету завжди на часі, адже це питання про можливість подальшого існування людства!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних