A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

ОБЕРЕЖНО – БОТУЛІЗМ!

Дата: 17.05.2023 13:40
Кількість переглядів: 102

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі.  А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготованих у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція у вакуумній упаковці.

За перший квартал 2023 року в Україні зареєстровано 9 випадків ботулізму. Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідування 9 випадів ботулізму з 12 постраждалими. Летальних випадків не було.

За результатами розслідування випадків ботулізму встановлено, що 5 випадків пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція), 3 випадки пов’язані з вживанням рибної продукції домашнього приготування, придбаної через інтернет замовлення, та придбаної у місці стихійної торгівлі. Один хворий пов’язує своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазині.

Ботулізм  - це гостра токсикоінфекція, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник  ботулізму широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Вегетативні форми і спори ботулізму виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.

Якщо інфікований продукт твердо фазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий.

Перші ознаки захворювання з'являються через 3- 6 годин, але може пройти від 2 до 7 діб. З'являється нездужання, слабкість, головний біль, запаморочення,  нудота, нерідко-блювота. Температура може бути нормальною. Наростають симптоми ураження нервової системи - слабкість зору, «туман» в очах, двоїння предметів. Змінюється тембр голосу - він стає хриплим, сиплим, потім беззвучним. Після цього настає розлад ковтання і жування, поступово порушується дихання, наростає м'язова слабкість, хворий не може тримати голову, вона хилиться набік.

Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки  і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується.

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- не їсти консерви із найменшим здуттям кришки або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.

     Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому  визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо.

Продукти, що стали причиною зараження, підлягають повному знищенню, неприпустимо викидати їх у зовнішнє середовище або згодовувати тваринам.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.