Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Сьогодні - День пам'яток історії та культури України

Дата: 18.04.2023 15:22
Кількість переглядів: 140

 Фото без опису18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам'яток і визначних місць, а в Україні – День пам'яток історії та культури.

Культурна спадщина Валківщини є невід’ємною частиною культурного надбання України, а отже - і світового культурного надбання.

Центр нашої громади - місто Валки – урядовою постановою №878 від 26.07.2001р. включене до Списку історичних населених місць України.

У переліку пам’яток культурної спадщини Валківської МТГ - 106 пам’яток, із них: історії - 53, археології – 53. Більшість з них – це пам`ятки історії, що увіковічнюють пам'ять про події Другої світової війни. До пам’яток історії, розташованих на території нашої громади,  віднесено і пам’ятник поету-демократу Павлу Грабовському та Печерний християнський скит. Усі вони занесені до Державного реєстру нерухомих пам`яток України та перебувають під охороною держави.

Крім цього, на обліку перебувають 23 пам’ятки археології, які віднесені до нещодавно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Є на Валківщині і пам’ятка культурної спадщини національного значення - пала́цово-па́рковий ко́мплекс «Старомерчицький» (Палац Шидловських). Розташований він на території Старомерчицького старостинського округу. А на території Черемушнянського старостинського округу є парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення.

У нашій державі триває очищення громадського простору від назв і об’єктів, котрі були покликані закріплювати в Україні російські пропагандистські наративи. Але даний процес відбувається з неухильним дотриманням законодавства про охорону культурної спадщини. За умисне, незаконне знищення, руйнування, або пошкодження об’єктів культурної спадщини та їх частин, відповідно до статті 298 Кримінального кодексу України передбачено штраф від 2 до 5 тис. неоподатковувааних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до 3-х років.

На сьогоднішній день культурна спадщина є, як ніколи, вразливою. Саме тому дуже важливо об’єднати усі зусилля для її збереження. Адже наше культурне надбання є невід’ємною частиною української державності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних