A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Пестициди в сільському господарстві

Дата: 17.03.2023 08:31
Кількість переглядів: 138

Фото без опису            Сьогодні пестициди є невід'ємною складовою сільського господарства, оскільки вони допомагають боротися зі шкідниками та хворобами рослин, забезпечуючи збільшення врожаю. Однак, разом з цим, використання пестицидів може мати негативний вплив на здоров'я людей та навколишнє середовище.

 

 За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно в світі реєструється близько 25 мільйонів отруєнь пестицидами, що зумовлені порушеннями правил роботи з ними, неналежним транспортуванням та використанням.

Пестициди — токсичні речовини, які використовуються для боротьби зі шкідниками: бур'янами, комахами, гризунами, бактеріями тощо. Пестициди забруднюють довкілля, згубно впливаючи на людей. Вони здатні поширюватися в довкіллі на тисячі кілометрів, передаватися з грудним молоком матері дитині. Пестициди виявлено навіть у жирових тканинах пінгвінів. Для пестицидів немає жодних бар'єрів і кордонів, і проблема їхнього негативного впливу стосується кожного з нас. Але хімічні засоби надають лише тимчасову допомогу, оскільки з часом сприяють виробленню стійкості до постійно застосовуваних засобів. Це викликає необхідність використання нових, ще сильніших речовин, які паралельно посилюють негативний вплив на ґрунт, воду, повітря, якість продукції, на корисну флору і фауну, тим самим прискорюючи процес порушення біологічної рівноваги в природному середовищі.                                                                                                                                                                                                                                  

Україна має регулятивну систему, яка регулює використання пестицидів в аграрному секторі. Забороняється провадження господарської діяльності з торгівлі та використання пестицидів та агрохімікатів без їх державної реєстрації.

Основними організаціями, які здійснюють контроль за використанням пестицидів, є Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Державна служба України з питань охорони рослин.

Діяльність, щодо поводження з пестицидами та агрохімікатами, регламентована відповідними законодавчими актами: Закон України «Про пестициди та агрохімікати», Закон України «Про захист рослин», Закон України «Про бджільництво», Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення державних випробувань, державної реєстрації та перереєстрації, видання переліків пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» від 04.03.1996 № 295, Державні санітарні правила «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України  від 03.08.1998 № 1 (ДСП 8.8.1.2.001-98), Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 № 382.

Для зменшення ризиків впливу пестицидів на здоров'я людей та навколишнє середовище, рекомендується застосовувати пестициди в мінімальних кількостях та транспортувати і зберігати їх у відповідності до встановлених норм. Також необхідно проводити регулярні моніторинги якості ґрунту та води.

Важливим аспектом є  навчання та підвищення кваліфікації фахівців з сільського господарства щодо правильного використання та зберігання пестицидів, а також профілактики негативних наслідків їх використання.

Крім того, сільськогосподарські виробники мають обов'язок вести документацію про використані пестициди, їх кількість та час використання, а також проводити контроль за якістю продукції.

Найкращим рішенням є використання біологічних методів боротьби зі шкідниками та хворобами рослин, які не викликають шкоди для здоров'я людей та навколишнього середовища. Це дозволить досягти високої якості продукції та зберегти природні ресурси для майбутніх поколінь.

Пам’ятайте, що дотримання цих рекомендацій збереже Ваше здоров’я та навколишнє середовище.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних