A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

ПРО ДОБРОСУСІДСТВО

Дата: 21.01.2022 10:18
Кількість переглядів: 441

В нашому житті під час отримання спадкового майна, купівлі, продажу чи оренди земельної ділянки у власників чи користувачів їхніх ділянок з’являються правовідносини  добросусідства.

Поняття добросусідства  можна визначити як  відносини між власниками та користувачами суміжних земельних ділянок, які закріплені в Земельному Кодексі України.

Так, відповідно до ст. 103 ЗК України зазначено, що:

  1.   власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо);
  2.   власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок використовувати їх за цільовим призначенням (неприпустимий вплив);
  3.   власники та землекористувачі земельних ділянок зобов'язані співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та охорони земель (обмін земельних ділянок, раціональна організація територій, дотримання сівозмін, встановлення, зберігання межових знаків тощо).

Однак не завжди власники та землекористувачі земельних ділянок самостійно можуть вирішити спір щодо додержання правил добросусідства. В такому випадку власникам необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування із заявою в якій зазначають всі обставини, які  слугували причиною для звернення.

Спір вирішується у тижневий строк з дня подання заяви, що передбачено ч. 1 ст. 158 та ч.1 ст. 159 ЗК України.

Якщо землевласник чи землекористувач, який звертався до органу місцевого самоврядування не згоден з його рішенням, він має можливість  вирішити спір в судовому порядку.

У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в пятницю з 8-00 год. до 15-45год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

* Джерела під час підготовки статті: Земельний кодекс України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.