A A A K K K
для людей із порушенням зору
Валківська міська рада
Богодухівський район

Харківська область

Звіт про роботу Комунального підприємства «Вода» Валківської міської ради Харківської області за період 2017 - 2021 років

Дата: 01.12.2021 09:14
Кількість переглядів: 799

Фото без опису

КП «Вода» здійснює свою діяльність за допомогою об’єктів централізованого водопостачання та водовідведення, пов’язаних єдиним технологічним процесом забору і постачання питної води, а також відведення і очищення стічних вод, які належать до комунальної власності Валківської територіальної громади і

перебувають у володінні та користуванні підприємства відповідно до рішення про передачу в управління КП «Вода» майна, що є комунальною власністю Валківської територіальної громади.

Комунальне підприємство «Вода» забезпечує централізованим водопостачанням населення, бюджетні та інші організації населених пунктів Валківської міської територіальної громади: м. Валки, смт. Старий Мерчик, с. Новий Мерчик, с. Високопілля, с. Серпневе, с. Привокзальне, с. Мізяки, с. Мельникове, с. Олександрівка,  смт. Ков’яги, с. Сніжків, централізованим водовідведенням: м. Валки та с. Сніжків.

Станом на 01.10.2021 року на балансі підприємства обліковуються основні фонди первісною вартістю 13669,7 тис. грн, з них основні засоби  13488,5 тис. грн. Cтупінь зносу основних фондів у цілому становить  42,2 %, що вимагає наявності значних фінансових та трудових ресурсів для підтримання їх у робочому стані.

         На 01.12.2021 року загальна довжина водопровідних мереж – 90,7 км, з них частка ветхих та аварійних – 27 %. Із загальної кількості каналізаційних мереж 21,5 км – частка ветхих і аварійних становить майже 100%.

На теперішній час підприємство надає послуги централізованого водопостачання та водовідведення та має укладені договори із 4 658 абонентами, тобто, це майже 9,9 тисяч мешканців Валківської міської територіальної громади.

Обсяги реалізації послуг з централізованого водопостачання  у 2021 році очікувано становитиме  209,30 тис. м³;  по водовідведенню - 82,4 тис. м³.

Щодо фінансово - економічних  показників, то, за період з листопада 2017 по грудень 2021 року включно, проведена значна робота за результатами якої заборгованість по податку на додану вартість в сумі 480 тис. грн. ліквідована, заборгованість по податку на прибуток в сумі 117,3 тис. грн. теж ліквідована. Комунальним підприємством протягом 2020 року погашено заборгованість зі сплати рентної плати за спеціальне використання води нараховане за селищне та сільське водокористування, яка, із врахуванням пені та штрафів, становила 137 703,00 грн.

Станом на 01.01.2021 р. КП «Вода», за підсумками річного звіту було прибуткове, фінансовий результат склав 728,0 тис. грн., а вже за підсумками 9 місяців - збиток підприємства склав 259,0 тис. грн., тобто, доходи не покривають витрати, що стало поштовхом до перегляду тарифів у серпні – вересні 2021 року. Для недопущення зростання соціальної напруги серед населення, депутатами фракції блоку Юлії Світличної було ініційовано розробку та прийняття «Програми відшкодування різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення Валківської міської територіальної громади на 2021-2023 роки».

Треба відмітити, що початок моєї діяльності на цій посаді, з листопада 2017 року, припав на той час, коли підприємство знаходилось в скрутному фінансовому становищі, матеріально-технічна база: устаткування насосних станцій, водопровідні та каналізаційні мережі, були застарілі та вкрай зношені, що приводило до частих аварійних ситуацій, негативно впливало на якість послуг та вело до збільшення витрат підприємства (придбання матеріалів, запчастин, нового обладнання). Транспортні засоби, виробничі та адміністративна будівлі, побутові приміщення були в занедбаному стані. Виконання виробничих завдань та проведення невідкладних аварійно-відновлювальних робіт ускладнювали плинність кадрів через низький рівень та нестабільність з виплатою заробітної плати. Середня заробітна плата по підприємству в 2018 році становила 5,5 тис. гривень, в 2020 році - 8,1 тис. грн., а на 01.12.2021 року вже становить 10,1 тис. грн., тобто заробітна плата зросла на 100 % у порівнянні з 2018 роком. Підвищення заробітної плати та стабільна її виплата, в свою чергу позитивно вплинули на соціально-економічний настрій в трудовому колективі, зупинили плинність кадрів, вакансії були заповнені кваліфікованими спеціалістами. Підприємство за власні кошти проводить навчання не тільки тих працівників, які зайняті виконанням небезпечних видів робіт, але і тих, хто виявив бажання підвищити свою кваліфікацію або опанувати нову, необхідну для підприємства, спеціальність.        

 Значну роль у виконанні поставлених перед працівниками підприємства задач відіграє забезпечення належних умов праці, санітарно-побутових умов. Працівники відділу водопостачання та водовідведення, робота яких пов’язана із забрудненням, забезпечені спецодягом, миючими засобами. Обладнано душову, приміщення для підігріву їжі, є холодильник, мікрохвильова піч, приміщення роздягалень відремонтовані та укомплектовані шафами для зберігання одягу, є пральна машина та засоби прання.

Адміністративна будівля була в край не задовільному стані, вікна та двері старі і потребували негайної заміни. Був відремонтований коридор,  дві кімнати і вбиральня, замінені всі вікна та двері, прилади освітлення, що забезпечує енергозбереження в будівлі, дозволяє економити тверде паливо та електроенергію. Прилегла територія біля адміністративної будівлі була упорядкована: прокладена тротуарна доріжка, розроблені газони та висаджені зелені насадження, які забезпечують  естетичне задоволення працюючим та абонентам підприємства.

Весь цей час проводився ремонт приміщень в будівлях каналізаційних насосних станцій № 1 та № 2, ремонт покрівель цих об’єктів та водозабірної насосної станції по вул. Гоголя.

Ініціатива керівництва підприємства щодо невідкладного проведення заходів спрямованих на покращення якості життєво необхідних послуг з водопостачання, знайшла свою підтримку у місцевої влади, так за рахунок коштів обласного бюджету, було проведено заміну аварійних (чавунних та стальних) відрізків водогону, а саме за весь період замінено труби в м. Валки по вулицях:

- вул. Піщана діаметром 225 мм —242 п.м.

- пров. Козацький діаметром 225 мм — 298 п.м.

- вул. Грабовського діаметром 110 мм — 242 п.м.

- вул. Б. Хмельницького діаметром 110 мм — 232 п.м., діаметром 160 мм — 195 п.м.

- вул. Сидоренко діаметром 110 мм — 124 п.м.

- вул. Гоголя діаметром 160 мм — 168 п.м.

- вул. Мічуріна діаметром 110 мм. — 120 п.м.

Результатом проведених робіт стало покращення водопостачання для 7677 мешканців міста.

Проводилась активна робота по відновленню занедбаних об’єктів водопостачання, так в 2018 році після відновлення та очищення запрацювали артезіанські свердловини на водозаборі по вул. Іванській в м. Валки, після встановлення водонапірної башти Рожновського із станцією водоочищення ECOSOFT, жителі прилеглих вулиць та житлового масиву Перемоги перестали скаржитися на відсутність тиску у водопровідній мережі.

В 2020 році, неодноразові наполегливі звернення керівника підприємства знайшли підтримку тодішнього районного керівництва, були виділені кошти та профінансовано проведення робіт по гідродинамічній очистці каналізаційних насосних станцій № 1 та №2, очищенню, герметизації і дезінфекції резервуару питної води на водозабірній насосній станції.

В кінці 2019 – на початку 2020 року було завершено роботи по впорядкуванню користуванням 12 вуличними водорозбірними колонками, якими на даний час користуються 28 споживачів.

Протягом всього періоду працівниками підприємства було здійснено понад 1,6 тисячі аварійних виїздів у м. Валки та населених пунктах територіальної громади, крім того, в робочому порядку, замінено 39 насосів на об’єктах водопостачання по населеним пунктам Валківської територіальної громади, здійснена планова заміна 8 станцій захисту та управління насосом, проводилися роботи по підготовці до заміни та замінено 65 шт. засувок на мережах в м. Валки та населених пунктах Валківської територіальної громади, крім того замінено 5 шт. пожежних гідрантів.

Про оцінку проведеної за ці роки роботи красномовно свідчить такий показник, як кількість звернень громадян, які надходили до державних установ, виконавчих органів та органів місцевого самоврядування. Так в 2019 році до виконавчих органів та органів місцевого самоврядування з питань якості водопостачання звернулись 23 особи, в 2020 році – 8 осіб, а в 2021 році отримано та розглянуто 3 звернення.

Працівники, спеціалісти та керівництво  КП «Вода» не стоять осторонь від проблем міста, Валківської територіальної громади, цілодобово працюють забезпечуючи життєво необхідні потреби населення, і надалі докладають чималі зусилля для покращення якості послуг, розвивають та вдосконалюють мережі водопостачання та водовідведення. 

З цією метою, за поданням КП «Вода» та за підтримки міської ради, в межах «Програми удосконалення і модернізації систем водопостачання та водовідведення у населених пунктах Валківської міської територіальної громади на 2021-2023 роки», в 2020 – 2021 році ініційовано чотири нові проекти – три, з них, по водопостачанню:

  1. «Нове будівництво водопроводу по вул. Виноградна від провулку Медовий до вул. Польова по вул. Промислова від колодязя П1 до вул. Виноградна в м. Валки Богодухівського району, Харківської області»;
  2. «Капітальний ремонт водогону в м. Валки Харківської області місцезнаходження: пров. Майський від вул. 1-го Травня до вул. Паркової»;
  3. «Капітальний ремонт свердловини № 107-1973, що знаходиться в Харківській  області  Валківському  районі смт.  Ков’яги  вулиця  Харківська»,

та один по водовідведенню «Реконструкція частини каналізаційного колектору від масиву Перемоги до вул. 1 Травня в м. Валки Харківської області».

За підтримки міської ради в 2021 році на придбання насосу на свердловину № 19 водозабірної станції в м. Валки виділені кошти в сумі 114,0 тис. грн., на зазначені вище проєкти були виділені кошти:

- на проєктно-кошторисну документацію капітального ремонту водогону по пров. Майському в сумі 200,0 тис. грн., на виконання робіт заплановано 1900,00 тис. грн.,

- на проєктно-кошторисну документацію нового будівництва водопроводу по вул. Виноградній виділено 200,0 тис. грн., на роботи заплановано 2000,0 тис. грн.;

- на капітальний ремонт свердловини № 107-1973 смт. Ков’яги було заплановано та профінансовано 1400,0 тис. грн.;

- планується виділення коштів на реконструкцію 700 метрів каналізаційного колектору в урочищі Дідова долина: на проєктно-кошторисну документацію 219,0 тис. грн., на виконання робіт 1300,0 тис. грн.

До речі, на сьогодні роботи по капітальному ремонту водогону по провулку Майському знаходяться на завершальному етапі, успішно закінчено капітальний ремонт свердловини в смт. Ков’яги, крім того, для забезпечення більшої кількості мешканців нашої територіальної громади питною водою, нами ініційовано внесення до «Програми економічного і соціального розвитку Валківської міської територіальної громади на 2022 рік» проектів по реконструкції водогону в смт. Ков’яги по вул. Харківська, вул. Гоголя, вул. Поштова та реконструкції водогону в с. Костів по вул. Іванська, вул. Миру, вул. Молодіжна з орієнтовною вартістю кожного 6 млн. грн.

В результаті реорганізації ЖКП «Сніжків» шляхом приєднання до КП «Вода» в жовтні 2021 року була збільшена загальна протяжність мереж водопостачання на 12,7 км та водовідведення на 9,5 км. Підприємство отримало в спадок старі, засмічені мережі, руїни каналізаційної насосної станції та очисних споруд. Для виправлення ситуації, вже за ці два місяці було замінено 110 метрів труб водогону, ведуться роботи по гідродинамічній очистці системи водовідведення: по вул. Миру, вул. Спортивна, вул. Вишнева, вул. Космічна та інших, а це понад 1500 метрів каналізаційних труб.

Підприємство має плани оновлення та розвитку, кінцевою метою яких є здешевлення вартості робіт із забору та  постачання питної води населенню, а саме:

  • автоматизація та диспетчеризація процесів забору води;
  • відведення земельної ділянки для розміщення та експлуатації енергогенеруючих об’єктів (сонячних батарей);
  • будівництво резервуару питної води об’ємом 1000 м3 на височині для самоплинної подачі води споживачам без електронасосів;
  • зменшення безоплатних втрат води шляхом виявлення несанкціонованого поливу городів за допомогою квадрокоптера та встановлення контрольних лічильників у таких споживачів.

Головною умовою для втілення цих планів у життя є достатнє фінансування. Крім цього, реалії та тенденції, які відбуваються зараз у процесі розбудови інфраструктури Валківскої територіальної громади передбачають майбутнє приєднання до КП «Вода» об’єктів водопостачання сіл Сидоренкове, Черемушна, Шарівка та Огульці. Проведення таких змін вимагає не тільки оновлення дозвільних документів, але і покращення матеріально-технічної бази підприємства, оновлення автомобільного парку та спецтехніки. Тож, для надання якісних та безперебійних послуг з водопостачання та водовідведення для мещканців Валківської територіальної громади, окрім зусиль трудового колективу КП «Вода», сподіваємось на вотум довіри, розуміння та підтримку депутатів та органів місцевого самоврядування.

 

 

Директор                                                                 Борис МИРОШНИЧЕНКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних